شربت خوری قابی زنبور عسل
از شربت خوری قابی برای تغذیه زنبورعسل با شربت، جهت تغذیه تحریکی و یا تولید عسل تغذیه ای استفاده می شود. شربت خوری زنبور عسل در جنس ها و طرح های مختلفی ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد که در زیر به بررسی آنها می پردازیم.
انواع شربت خوری زنبور عسل:
ظروف مورد استفاده برای تغذیه زنبور عسل با شربت یا شکر بسیار متنوع هستند. ظروف شربت خوری زنبور عسل در جنس ها و طرح های مختلفی وجود دارد که در زیر به بررسی موارد استفاده و مزایا و معایب هر کدام از آنها می پردازیم:
شربت خوری قابی زنبور عسل :
شربت خوری قابی زنبور عسل در انواع چوبی، فلزی و پلاستیکی ساخته می شود که نوع پلاستیکی آن امروزه رایج تر است. چنانچه از تخته ساخته شده باشد با پارافین یا موم ذوب شده ابتدا شکافها و سوراخهای احتمالی را باید گرفت سپس در آن شربت ریخت.
ظروف شربت خوری قابی زنبور عسل همانطور که از اسم آن پیداست، طوری طراحی شده اند که به اندازه یک یا دو قاب، فضای کندو را اشغال می کنند و معمولا چسبیده به دیواره کندو قرار داده می شوند.
شربت خوری قابی زنبور عسل، برای تغذیه حجم زیاد به زنبوران در مدت زمان کم مناسب است. از این ظروف برای تغذیه شکر خشک هم می توان استفاده نمود. برای کندوهای که زیاد مورد بازدید قرار می گیرند ، این ظروف مناسب است. یکی از معایب این ظروف این است که زنبوران در داخل آن غرق می شوند.
برای جلوگیری از این اتفاق، در داخل شربت خوری قابی زنبور عسل، تکه های چوب یا توری های فلزی یا پلاستیکی به شکل ۷، بعنوان پلکان و یک تخته که در سطح شربت شناور است، قرار میدهند تا از غرق شدن زنبورها جلوگیری گردد. در انواع جدید این نوع شربت خوری ها دیواره ها آجدار شده اند تا زنبوران غرق نشوند
یکی دیگر از معایب این نوع ظروف این است که برای تغذیه تحریکی چندان مناسب نیستند؛ به منظور تغذیه تحریکی بهتر است روزانه مقدار کمی، در حد یک لیوان شربت در هر کندو ریخته شود که این روش متضمن کار زیادی بوده و باعث مضطرب شدن زنبورها می شود. همچنین این نوع ظروف جای یک یا دو قاب را در کندو می گیرند که این مسئله نیز جزء معایب آن محسوب می شود.
از مزایای مهم این نوع ظروف این است که این ظروف قابل جابجایی در داخل کندو بوده و می توان در نزدیک ترین محل پرورش لارو قرار داد که در نتیجه، شربت گرمای خود را حفظ می کند و به دلیل نزدیکی به محل لارو به راحتی مصرف می شود.
شربت خوری بشقابی زنبور عسل :
دومین نوع متداول ظروف تغذیه زنبور در ایران، شربت خوری بشقابی می باشد. شربت خوری بشقابی زنبور عسل به شکل بشقاب، از جنس پلاستیک و در اندازه های مختلف ساخته می شوند که حداکثر اندازه آنها در حدود فضای زیر درب کندو می باشد. برای مواقعی که نیاز به بازدید مداوم از کندو است (زمان پرورش ملکه) استفاده از شربت خوری بشقابی زنبور عسل، به خاطر نیاز به جابجایی مشکل ساز می باشد. اغلب درداخل بشقاب شاخه خشک درخت قرار می دهند تا زنبورها در محلول شربت غرق نشوند.
شربت خوری بردمن زنبور عسل:
در ساخت این نوع شربت خوری، معمولا از بطری نوشابه و آب معدنی یا شیشه مربا استفاده می شود. در ایران استفاده از شربت خوری بطری دار یا بردمن زیاد متداول نیست.
شربت خوری بردمن از یک پایه چوبی یا پلاستیکی درست شده که در روی آن یک شیشه دهان گشاد درب پیچدار به حجم ۱ تا ۲ لیتر سوار می شود، قسمت جلوئی پایه که سوراخ دار است در قسمتی از سوراخ پرواز و در صورتی که سوراخ پرواز محدود باشد، در کنار کندو و مجاور سوراخ پرواز مستقر می شود. شربت خوری بطری دار زنبور عسل، معمولا برای تغذیه مقدار کمی شربت ولی برای مدت طولانی به کار برده میشود.
شربت خوری بردمن را در قسمتهای مختلف داخلی یا خارجی کندو می توان قرار داد. شربت در آنها پر شده و درب آنها از چندین محل سوراخ می شود. اگر قصد تغذیه تحریکی دارید باید تعداد سوراخهای کمی در درب ایجاد کنید.
از معایب این شربت خوری بردمن این است که به دلیل طولانی بودن زمان مصرف شربت، ممکن است شربت تخمیر شود. برای اجتناب از این کار پس از هر بار استفاده باید آنها را با دقت شست. در غیر این صورت سرعت تخمیر شربت بالا می رود و شربت تخمیر شده برای زنبوران مرگبار است.
شربت خوری کیسه پلاستیکی زنبور عسل:
برای دادن مقدار کمی شربت در شرایط اضطراری مثل اواخر زمستان که امکان دادن شربت با استفاده از دیگر روشها وجود ندارد، می توان کیسه های کوچک پلاستیکی را پر از شربت نموده و در بالای قاب های کندو قرار داد.
برای تغذیه زنبورها با استفاده از شربت خوری کیسه پلاستیک زنبور عسل، باید چند سوراخ بسیار ریز در قسمت زیرین کیسه ایجاد کرد. اگر جنس پلاستیک از نوع کیسه فریزر باشد زنبورها، خودشان موقع مصرف شربت، کیسه را جویده و شربت را میل می کنند.
شربت خوری جار (بطری شیشه ای) زنبور عسل:
در این نوع، بطری های شیشه ای و یا قوطی های حلبی که دارای درب چرخشی کوچکی هستند به عنوان شربتخوری زنبور عسل مورد استفاده قرا میگیرند به این منظور روی درب چرخشی بطری ۴ تا ۶ سوراخ کوچک ایجاد کرده، سپس روی درب چوبی فوقانی کندو سوراخ به قطر درب چرخشی قوطی ایجاد نموده و پس از پر کردن قوطی از شربت آن را وارونه روی سوراخ حاصل شده قرار میدهیم.
شربت خوری جار زنبور عسل استحکام زیادی داشته و از آلوده شدن شربت، جلوگیری می کند. اینگونه شربت خوریها برای تغذیه مقدار کم ولی برای مدت طولانی استفاده میشود.