استانداردهای عسل
تولید کنندگان عسل برای حضور در بازار جهانی به استانداردهای بین المللی عسل نیاز دارند. استانداردهای عسل شامل دو بخش ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی می باشد که ویژگیهای فیزیکی عسل عبارتند از:
? حالت فیزیکی عسل
عسل در شرایط محیطی، از سیال و روان، تا غلیظ و چسبناک، و یا قسمتی تا کلا متبلور (رس کرده) می تواند متغیر باشد.
۱- رنگ
بر حسب نوع گیاه مورد استفاده زنبور، رنگ عسل از زرد کاهی تا قرمز تیره متغیر می باشد.
۲- عطر و بو
عطر و بوی عسل متناسب با گل و گیاهی است که زنبور از آن استفاده کرده است.
۳- مزه
عسل باید دارای مزه شیرین مخصوص به خود بوده و عاری از مزه سوختگی، تخمیر، کپک زدگی به طور کلی هر گونه مزه نامطبوع باشد.
۴- کف
در سطح عسل نباید هیچ گونه کفی موجود باشد.
[clear]
? ویژگیهای شیمایی عسل
ویژگیهای شیمیایی عسل بایستی طبق جدول زیر باشد.
[space_20]
ویژگیها | حدود قابل قبول |
---|---|
قندهاي احيا كننده قبل از هيدروليز (گرم در صد) | حداقل 65 درصد |
ساكاروز (گرم در صد) | حداكثر 5 درصد |
رطوبت | حداكثر 20 درصد |
PH | حداقل 3/5 |
اسيديته آزاد | حداكثر 40 ميلي اكي والان در كيلوگرم |
فعاليت دياستازي عسل بر حسب واحد دياستاز | حداقل 3 |
نسبت فروكتوز به گلوكز | حداقل 0/9 |
مواد معدني (خاكستر) | حداكثر 0/6 درصد |
هيدروکسي متيل فورفورال | حداكثر 40 ميلي گرم در كيلوگرم |
مواد جامد غير محلول (غير از عسل پرس شده) | حداكثر 0/1 |
مواد جامد غير محلول (عسل پرس شده) | حداكثر 0/5 |
هدايت الكتريكي بر حسب ميلي زيمنس بر سانتيمتر | حداكثر 0/8 |
برای آشنایی با روش های آزمایش عسل می توانید فایل PDF آن را از این قسمت دانلود کنید.
? فاکتورهای کیفی فوق استاندارد
تعدادی معیار کیفی مفید، علاوه بر مقررات معمول بین المللی، وجود دارد که برای تعیین کیفیت عسل بکار میرود.
الف – فعالیت انورتاز ( استاندارد تازگی عسل )
این آنزیم اختصاصاً به حرارت و ذخیره سازی عسل حساس میباشد و بعنوان معیار تازگی عسل شناخته میشود . برای عسل تازه و حرارت ندیده عدد انورتاز ۱۰ پیشنهاد گردیده و برای عسل هایی که دارای فعالیت آنزیمی پایین میباشند عدد انورتاز بیش از ۴ تعیین شده است. اگر چه فعالیت انورتاز همانند دیاستاز از نظر طبیعی تفاوت زیادی میکند. ولی اثر آن در تعیین کیفیت عسل ثابت شده است. فعالیت انورتاز در اتحادیه های زنبورداران آلمان و بلژیک مورد استفاده میباشد.
ب – پرولین
میزان پرولین عسل نشانگر رسیده بودن و طبیعی بودن عسل است و میزان پایین آن نشانگر نارس بودن یا تغذیه دستی کندو با شکر است. برای عسل خالص ۱۸۰ میلی گرم در کیلوگرم پرولین میزان حداقلی است که برای آزمایشگاههای کنترل پذیرفته شده است .بهر حال باید در نظر داشت که بسته به نوع عسل میزان پرولین تفاوت زیادی خواهد داشت.
ج – گردش نوری
انحراف نور در اثر قندهای مختلف عسل یک معیار مهم است. اندازه گیری انحراف نور در حال حاضر در یونان، ایتالیا، انگلستان برای تشخیص عسل از عسلک بکار میرود. در ایتالیا مشخص گردیده که عسل از نظر گردش نوری ارزش منفی داشته در صورتیکه عسلک دارای گردش نوری مثبت است.
منبع : سایت استاندارد ملی ایران
- آوریل 21, 2017
- 3081 بازدید